W Pacanowie kozy kują, więc Koziołek, mądra głowa, błąka się po całym świecie, aby dojść do Pacanowa. Właśnie nową zaczął podróż, by ją skończyć w Pacanowie. A co przeżył i co widział, blog ten wszystko Wam opowie.
Blog > Komentarze do wpisu

Gorzka czekolada

Czerwone owoce drzewa kakaowca widziałam wielokrotnie na zdjęciach, na Flores udało mi się ich nawet spróbować. Wcale nie są słodkie, ani czekoladowe w smaku. Są gorzkie. Nie sądziłam jednak, że są aż takie duże.

Żeby ze sporego, czerwonego lub pomarańczowego podłużnego owocu powstała czekolada potrzeba długiego procesu. Zerwane owoce z nasionami w środku zostawia się na kilka dni, aby uległy fermentacji. Dopiero potem się je suszy, praży, mieli, wtłacza masło kakaowe, z którego wyodrębnia się a z pozostałości proszek kakaowy.

 

 

 

Z tego właśnie proszku, cukru i utwardzaczy u wytwarzana jest znana nam słodkość.

 

 

Na plantacji, którą odwiedziłam, mało było dojrzałych owoców.

 

 

Na szczęście udało mi się spróbować świeżego kakaowca. Po rozłupaniu widać było trójkątne białe części i dopiero w tym miąższu ukryte fioletowe podłużne nasionka, z których wyrabia się czekoladę.

 


piątek, 15 lutego 2013, dopacanowa

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Barbara, 95.160.190.*
2019/02/14 21:07:49
Gorzka czekolada jest najbardziej zdrowa ze wszystkich rodzajów czekolad. Ja często ją wykorzystuję do przepisów od wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i każdy deser wychodzi idealnie oraz bardzo smakowicie. W końcu kto z nas nie lubi czasami tak się rozpłynąć przy smakowaniu deserów czekoladowych.
Darmowe liczniki








Instagram